Solja Krapu-Kallio

Ansökan_DANSPOESI copy.jpg

Föreställning: Souvenir

Av: Koreograf och dansare Emelie Boman till text av Solja Krapu-Kallio och musik av Jonas Knutsson och Johan Norberg

Medverkande: Emelie Boman och Solja Krapu-Kallio

Koreograf/regissör: Emelie Boman

Längd: 60 minuter

Bokning: Emelie Boman boman_emelie@hotmail.com

Souvenir

Koreografen och dansaren Emelie Bomans beskrivning av föreställningen:

I Souvenir tas publiken med på en berättarstund i rörligt format. I denna föreställning varvas dans och poesi. Den bjuder inbjuder till minnen och känslor eller så får publiken skapa sig ett nytt minne. En souvenir från oss till dem. Tanken är att föreställningen ska vara lättillgänglig för personer som är äldre och aldrig tidigare sett dans. Med poesin lotsar vi publiken att förstå dansen och med dansen lotsar vi publiken att förstå berättelsen. Samspelet mellan oss konstnärer och våra konstformer är nyckelordet för att sprida glädje i vår publiks vardag.

Vårt samarbete började när jag ringde till Solja och undrade om jag fick använda en av hennes dikter “En av alla resor” till en dansföreställning. Självklart, svarade Solja och visste inte att vi ett år senare skulle stå och repetera tillsammans i en liten danssal i Umeå. Stycket som är ca 20 minuter långt fick namnet Souvenir och spelades för första gången med oss båda i Lycksele i April 2019. Stycket som jag tidigare uppträtt med solo till en inspelad röst av Solja fick nu nytt liv och form med oss båda på scenen. Till lokalproducerade toner av jazzmusikerna Jonas Knutsson och Johan Norberg är det väldigt bra anpassat för att spelas på mindre spelytor och alternativa spelplatser.

När jag spelade Souvenir ensam på ett äldreboende hösten 2018 kom det fram en 92-årig dam efteråt. Med glittrande ögon sa hon “Jag har aldrig tidigare sett någonting liknande under hela mitt liv. Jag blev berörd!”