Solja Krapu-Kallio

Typer av uppdrag

Estradpoesi, berättande & stand up

Estradpoesi är poesi på scen. Solja Krapus poesi är skriven för att framföras, och det har hon gjort sedan 1993. Uppdragen har varit allt från stora festivaler i Sverige och utomlands, till intima tillställningar som frukostar och föreningsträffar. En del av estradpoesin har varit att delta i tävlingsformen Poetry Slam. Hon har vunnit nationella mästerskap i två länder. Åren 1997 och -98 i Sverige, år 2019 i Finland.

År 2009 kom Solja Krapu på tredje plats i det finska berättarmästerskapen i Kärsämäki. Hennes berättelser bottnar på egna upplevelser. Det gör även hennes stand up, den svåraste grenen av alla sceniska konster.

Skolbesök och workshops

Syftet med skolbesök är ofta att inspirera barn och ungdomar till att skriva egna dikter. I workshops kan man kan fördjupa sig mer i det egna skrivandet.

Soljas skolbesök och workshops sträcker sig från förskolan och grundskolan till gymnasiet och universitetet samt olika vuxengrupper.

I Finland har Solja varit en del av projektet “Svenska nu” som arrangeras av Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland. Då besöker hon finska skolor och berättar och uppträder på svenska.

http://svenskanu.fi/portfolio_page/solja-krapu-estradpoet-forfattare-och-bildlarare/

 

Media: Radio, TV & tidningar

Under många år var Solja en del av Go'kvälls bokpanel. Tankar för dagen i radions P1 är ett återkommande uppdrag sedan femton år tillbaka. Solja har skrivit recensioner och krönikor i ett flertal tidningar. Sedan 2015 är hon en av krönikörerna i ICAkuriren

Konferencier & moderator

Solja är ofta anlitad som konferencier. På Holmö Visfestival har hon hållit i konserterna ett tiotal gånger, och fick priset Gits Gåva som tack för sina insatser. Bland annat på facköversättarnas konferens var hon en mycket uppskattad moderator. Presentationer, information och stämningsskapande mellansnack varvas med estradpoesi.

 

Bildkonstnär

Solja Krapu-Kallio är utbildad bildlärare och har arbetat som det i trettio år. Bilder har alltid vari ett naturligt uttryckssätt, och Solja har deltagit i några utställningar, bland annat på Norrbyskär.

2009 lämnade Solja läraryrket för att ägna sig åt sina egna verksamheter som poet och författare och också som konstnär.

Föreningsuppdrag & Nätverkande

Styrelseuppdrag i Sveriges författarförbund, Norrländska Litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och Poetry Slam - föreningen I.O.P.P. Umeå har utvidgat Soljas litterära karta. Numera är hon styrelsemedlem i den litterära föreningen Vestäjät i Norra Savolax, Finland. Hon är också med i nätverket BUMS, barn och ungdomsboksmakarna i Umeå, samt ett nätverk för Umeåförfattare, Författarfönstret.